tirsdag 16. februar 2010

Bærekraftige Landås!


På Facebook kom jeg over gruppen Bærekraftige Landås, som ikke bare er en virituell gruppe, men en gruppe som også finnes i virkeligheten. Den har satt seg fore å gjøre Landås, en bydel i Bergen, bærekraftig - i påvente av at politikerne gjør ingenting. Forrige helg arrangerte de for eksempel Reperasjonskveld der folk kunne komme med symaskiner og høvelbenkene sine og reparere, kalibrere, summere, raffinere osv... Her kan dere lese noen flotte tanker de har formulert på sidene sine:

Hvordan skal vi få til dette? De fleste nordmenn mener at det først og fremst er myndighetenes ansvar å gjøre noe med denne utfordringen. Det hver enkelt av oss gjør hjemme i kjøkkenbenken monner så lite i den store sammenhengen, får vi høre. Men er ikke nettopp hensikten med nye lover og reguleringer fra myndighetenes side å få oss til å gjøre gode, klimavennlige valg? Slik går debatten i Norge, og mange rir sine kjepphester, enten det handler om ulike typer ny teknologi, kvotekjøp i utlandet, globale avtaler eller moralsk opprustning. Sannheten er vel at vi trenger alle disse tilnærmingene, skal vi ha sjanse til å komme i mål.

Vi tror at det ett nivå som vi har fokusert alt for lite på i klimadebatten. Arbeidet med å endre de store, politiske rammebetingelsene går tregt, og det vi holder på med hjemme på vår egen kjøkkenbenk blir lett for smått. Hva om vi virkelig utforsket mulighetene for endringer i nivået som ligger mellom kjøkkenbenken og Løvebakken, nemlig vårt eget lokalsamfunn?
I et lokalsamfunn av "passelig" størrelse kan vi nemlig sette i gang en rekke tiltak som vi ikke klarer som individer eller som storsamfunn. I tillegg kan vi skape en plattform for å tenke positive tanker og løsninger og sammen løfte hverandre ut av handlingslammelsen. Jon Bing sier: "Først når noen klarer å beskrive et miljøvennlig samfunn som vi gleder oss til å leve i, kommer ting til å skje - og da kan det skje fort."Kanskje dette bærekraftige livet på under 2 tonn klimautslipp er et helt utmerket liv, kanskje enda bedre enn det vi har nå?

Er det ikke flott?! Så gjør som denne gjengen du også, og lag din egen Bærekraftige Bydel/kommune du også! Jeg har herved sendt denne linken videre til velforeningen her hos meg!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar